Het natuurlijke geboortepakket

De komst van de baby is voor iedereen een verandering op groot niveau. De overgang voor de baby van baarmoeder naar hierbuiten is ongelooflijk; van stilte naar veel lawaai, van geborgenheid naar vele prikkels, van samen naar alleen zijn. De transitie voor elke ouder gaat gepaard met vele emoties, vele ups en downs en vaak is er ook sprake van (ernstig) slaaptekort in de eerste weken en maanden na de komst van de baby. Doordat baby’s en jonge kinderen erg open staan voor prikkels en energieën van buitenaf en dus een hoge gevoeligheid hebben, zijn zij aangewezen op de ouders voor bescherming tegen overprikkeling en om de balans bewaren tussen rust en actief zijn. Tegelijkertijd vallen de ouders ook onder deze prikkels van buitenaf. Doordat moeder/vader en kind sterk energetisch met elkaar zijn verbonden, is de baby een spiegeling van de emotionele, geestelijke en spirituele staat van de ouders. De voorwerpen in het geboortepakket hadden een kalmerende en rustgevende werking op mij als nieuwe ouder, waardoor ik mijn emotionele lading makkelijker kon voelen, erkennen en loslaten. Zij ondersteunde mij in het proces en daarmee ook het gezinsleven. Daarnaast werkt het niet alleen op de persoon, de voorwerpen hebben ook invloed op de omgeving dus het effect hiervan is onderling versterkend.

De voorwerpen

De gekozen voorwerpen heb ik tijdens mijn eigen zwangerschap, kraamperiode en tot op het heden gebruikt. Bij ‘toeval’ zijn deze voorwerpen op mijn pad gekomen; via cadeautjes, mijn partner of eigen interesse. Wat ze allemaal gemeen hebben, is de connectie met Moeder Natuur. Ik heb een sterke verbinding met moeder natuur, oftewel Moeder Aarde en er is niks aardser dan een kind op de wereld zetten en opvoeden. Wanneer mensen in contact staan met moeder natuur middels een wandeling, tuinieren e.d., ervaren zij rust en ontspanning binnen in hunzelf en hun lichaam. Deze voorwerpen hebben een vergelijkbare werking op mens, dier en omgeving.

Bergkristallen

Van oudsher wordt er geloofd dat edelstenen helende eigenschappen bevatten die de mens kan ondersteunen in het proces van heling. Er lopen verschillende wetenschappelijke onderzoeken om deze eigenschappen aan te tonen. Gebaseerd op persoonlijke ervaring geloof ik in de helende eigenschappen van edelstenen. Drie bergkristallen worden toegevoegd aan het pakket; één voor moeder, één voor vader en één voor baby. Bergkristallen hebben een algemene genezende werking, geven vitaliteit en reinigen het lichaam en de geest.

Affirmatiekaarten

Affirmatiekaarten hebben als doel om een positieve mindset te creëren door dagelijks jezelf aan een bepaalde uitspraak op te zeggen (hardop of in jezelf). De affirmatiekaarten zijn gericht op de moeder, omdat zij in vele gevallen het grootste gedeelte van de verzorging op zich neemt. Zij vormt de anker van het gezin waarop de gezinsstructuren verder worden uitgebouwd. Door deze kaarten ergens op te hangen waar ze dagelijks worden gezien, ontstaat door herhaaldelijke blootstelling een positieve overtuiging. De volgende teksten zijn gedrukt op de kaarten:

  • “Jezelf verliezen in moederschap is oké. Je vindt vanzelf je weg terug.”
  • ‘’Neem alle tijd om te wennen, om te vertragen en om te genieten.’’
  • ‘’Heb vertrouwen in jezelf. Je baby heeft ook alle vertrouwen in jou.’’

Dromenvanger

Dromenvangers vinden hun oorsprong bij natuurvolkeren als Indianen en de Aboriginals. Het is een traditie die al eeuwenlang leeft bij deze volkeren. Een dromenvanger vangt alle nare dromen in het web en alle goede dromen stromen door naar de slapende persoon. Een dromenvanger bestaat uit een ring met daarin een web en aan de ring hangen vaak veren. Een baby die goed slaapt, is een blije baby.

De Berk

Vanuit Keltische religie staat de Berk symbool voor de lente en een nieuw begin. Hierom werden babywiegjes vaak gemaakt van berkenhout. Ze weerden het kwaad of negatieve energieën af. Een schijf van berkenhout is op maat gezaagd en toegevoegd aan het pakket. Dit voorwerp kan in de buurt van de baby of de wieg worden geplaatst om hem/haar te beschermen.

Geboortekaars

De geboortekaars kan worden gebruikt om een intentie uit te spreken en angsten/ overtuigingen/gedragingen los te laten. Het kan hardop worden gezegd of worden opgeschreven op papier. Het verbranden staat symbool voor het loslaten en het aanwakkeren van nieuwe, positieve energie.

Voor elk voorwerp is een klein kaartje met uitleg toegevoegd.

Werkwijze

Het is algemeen bekend dat de geest en het lichaam tot ongelooflijke dingen in staat zijn, ook als dat (nog) niet is aangetoond door wetenschappelijk onderzoek. Dit heeft alles te maken met energie, zoals een positieve mindset werkt. Wat je aandacht geeft, groeit. Als je je focust op het negatieve in het leven, wordt je perceptie van de buitenwereld ook negatief; het glas is half leeg. Als je je focust op het positieve, is het glas halfvol of zelfs vol. En dus hangt de effectiviteit van de producten af met welke focus en/of intentie wordt gewerkt. Als iemand met een open mind zonder verwachtingen, een intentie uitspreekt waarin op de helende werking van een voorwerp wordt vertrouwd, gebeurt dit zo. Dit is misschien niet direct waarneembaar voor degene die het gebruikt, maar hoog gevoelige mensen zoals baby’s nemen deze shift in energie waar en reageren er vaak (subtiel) op.

Deze voorwerpen kunnen ook op latere leeftijd worden gebruikt om een rustige omgeving te creëren. Na de babytijd blijven de eerste zeven levensjaren van een kind erg belangrijk betreffende de emotionele ontwikkelingen en hoe deze de fundering vormen waarop het kind zich verder ontwikkelt tot tiener en volwassenen.